Το χειρόγραφο του Βόϋνιχ (Voynich)

Στα τέλη του 1912, ένας έμπορος παλιών βιβλίων από τη Νέα Υόρκη, ο  Wilfrid M. Voynich επέστρεψε στην γενέτειρά του μετά από ένα εκτενές ταξίδι στην Ευρώπη, κρατώντας ένα μικρό, προσεκτικά τυλιγμένο χειρόγραφο, αγορασμένο από το Ρωμαϊκό Κολλέγιο των Ιησουϊτών, στη Villa Mondragone, 20 χλμ έξω από τη Ρώμη. Είχε χοντρό εξώφυλλο, το οποίο ήταν αποκομένο από τα 204 φύλλα περγαμηνής που περιείχε, και υπολογίζοντας τις διαστάσεις, ο Voynich εκτιμούσε ότι έλειπαν γύρω στις 28 σελίδες. Είχε διαστάσεις 15χ22 εκ και ήταν εμπλουτισμένο με κείμενο γραμμένο με μαύρο μελάνι και εικονογράφηση με πάνω από 400 μικροσκοπικά σχέδια με ζωηρά χρώματα.

το χειρόγραφο Voynich

Οι ζωγραφιές παρίσταναν παράξενα ελικοειδή σχήματα, σωλήνες σε σχήμα εντέρων, γυμνά γυναικεία σώματα, αστερισμούς, ζώα και εκατοντάδες περίεργα φυτά. Η περγαμηνή, το στυλ γραφής και οι απεικονίσεις βεβαίωναν τον Voynich ότι είχε μεσαιωνική προέλευση, ενώ από τα πολλά είδη βοτάνων, υπέθεσε ότι πιθανώς να ήταν ένα εγχειρίδιο, μισό βοτανολογικό, μισό μαγικό που ανέλυε τις επιστημονικές και μυστικιστικές ιδιότητες των φυτών και την παρασκευή τους. Όλα τα παραπάνω ήταν όμως σαφώς εικασίες, καθώς το κείμενο ήταν γραμμένο σε μια γλώσσα που ο Voynich δεν μπορούσε να κατανοήσει. Ενώ το κείμενο αποτελείτο από γνώριμα λατινικά γράμματα, δεν έβγαζε κανένα νόημα. Ο Voynich το μόνο που μπορούσε να συμπεράνει ήταν οτι ήταν γραμμένο σε μια άγνωστη γλώσσα, διάλεκτο ή κώδικα.

αστρολογικοί πίνακες / ελικοειδή σχήματα

Αν και ο Voynich δεν ήταν κρυπτογράφος, λόγω επαγγέλματος, είχε κάποια ιδέα για τον συμβολισμό και ήταν πεπεισμένος ότι συγγραφέας του μυστήριου αυτού χειρόγραφου που είχε στα χέρια του, ήταν ο Φραγκισκανός μοναχός Roger Bacon, γνωστός αλχ﷽﷽﷽﷽﷽﷽ποτελε αλχημιστής και φιλόσοφος του 13ου αιώνα. Πίστευε ότι ο Bacon είχε επινοήσει έναν κρυπτογραφικό κώδικα για να καλύψει τις έρευνές του πάνω στη Φιλοσοφική Λίθο των αλχημιστών και το Ελιξίριο της Ζωής, αποφεύγοντας έτσι να κατηγορηθεί ότι εξασκεί μαύρη μαγεία, που κατά την εποχή του μεσαίωνα, οδηγούσε σε βέβαιο θάνατο.

Roger Bacon (1214-1294) γνωστός και σαν «Doctor Mirabilis»

Προβληματισμένος για το περιεχόμενο του χειρόγραφου, ο Voynich άρχισε να ψάχνει ανάμεσα στον επιστημονικό κόσμο της εποχής για μια λύση, στέλνοντας αντίγραφα του κειμένου σε ειδικούς με την ελπίδα ότι θα βρισκόταν κάποιος να το κατανοήσει. Φιλόσοφοι, αποκρυπτογράφοι και άλλοι επιστήμονες μάταια ψάχνανε για την λύση, εγκαταλείποντας προς το 1917 κάθε προσπάθεια. Τότε το χειρόγραφο πέρασε στα χέρια της μυστικής υπηρεσίας του Αμερικάνικου Στρατού – του ΜΙ-8, η οποία μετά από επίμονες προσπάθειες εγκατέλειψε την εξέτασή του, χαρακτηρίζοντάς το, «το πιο μυστηριώδες χειρόγραφο στον κόσμο». Η επίσημη εκδοχή λέει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αποκαλυφθεί το περιεχόμενό του.

Ποιά είναι όμως η ιστορία του πριν το αγοράσει ο Voynich? Σε ποιανού την κατοχή έχει περιέλθει σήμερα; Εδώ τα πράγματα γίνονται άκρως ενδιαφέροντα!

Το χειρόγραφο όπως αναφέραμε και στην αρχή, φυλασσόταν στην βιβλιοθήκη του Κολλεγίου των Ιησουϊτών, στη Villa Mondragone για περίπου 250 χρόνια. “Μοντρεγκόνε”, για τους μη γνώστες ιταλικών, σημαίνει “το σπίτι του κόσμου των δράκων”. Στη βίλα, φημολογείται ότι ιδρύθηκε η πρώτη μυστική “στοά” των βαυαρών illuminati από τον Adam Weishaupt.  Ένας από τους πιο γνωστούς ιησουϊτες όλων των εποχών, ο Ignatius Layola, απέκτησε και συγκέντρωσε εκεί την μεγαλύτερη συλλογή αποκρυφιστικών κειμένων από κατασχέσεις του τάγματος των ιησουϊτών. Όπως πολλά κτίρια μυστικών και αποκρυφιστικών οργανώσεων και «ελίτ» παγκοσμίως, η βίλα περιβάλλεται από δαιμονικά αγάλματα ερπετοειδών ζώων.

Για όσους έχουν μελετήσει αποκρυφισμό και μαγεία, είναι σαφές ότι το χειρόγραφο είναι ένα βιβλίο με ξόρκια, μαγικά άσματα, μαγική αστρολογία, κοσμολογία και βοτανολογία. Πολλές ζωγραφιές, απεικονίζουν παραισθησιογόνα φυτά, όπως το Γαλάζιο Κρίνο του Νείλου, που περιέχει αλκαλώδη στοιχεία και δημιουργεί συμπτώματα ανάλογα με του παραισθησιογόνου χαπιού exctacy, όπως επιβεβαιώνει και ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Shefield, Andrew Charot.

Το Γαλάζιο Κρίνο του Νείλου

Στο χειρόγραφο Voynich απεικονίζονται όπως προείπαμε, και γυναικείες μορφές, να ξεπροβάλουν από νερό, με σύνθετες δομές “σωληνώσεων” τριγύρω τους. Συμβολίζουν κατά πάσα πιθανότητα τις αρχαίες ελληνίδες(;) μάντεις σε υπόγειες στοές. (Στον πνευματισμό, είθισται οι ψίθυροι των πνευμάτων να ενισχύονται με σάλπιγγα. Σε διάφορους υπόγειους ναούς & στοές, τα πλήθη συγκεντρώνονταν και άκουγαν ενισχυμένους τους χρησμούς των μαντών.)

οι μάντεις(;) – παρατηρήστε τις μυστήριες σωληνώσεις & σάλπιγγες

Σε άλλο διάγραμμα παρουσίαζεται το πως τοποθετείται μια κατσίκα στο κέντρο ενός μαγικού κύκλου και πώς μπορεί το πνεύμα της να μεταμορφωθεί στον δαιμονικό «τράγο του Μεντές», μια από τις πιο αρχαίες οπτικές εκφάνσεις του διαβόλου.

Γυρνώντας την σελίδα, η αθώα κατσίκα μετατρέπεται στον «τράγο του Μεντές»

Αν και τα λόγια δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί, η επανάληψή τους βεβαιώνει με απόλυτη σιγουριά την υπόθεση ότι αποτελούν ξόρκια και επικλήσεις, όπως υφίσταται στην μαγεία. Μια λέξη μπορεί να επαναλαμβάνεται πολλές φορές.

Το χειρόγραφο Voynich, είναι πλέον στην κατοχή της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Yale στην Αμερική και φυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού, μακρυα από το κοινό. Στο πανεπιστήμιο Yale, ιδρύθηκε και στεγάζεται η αδελφότητα “Skull & Bones”, μέλη της οποίας υπήρξαν οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της Αμερικής όπως οι άρρενες της οικογένειας Bush, γιοι τραπεζιτών, πετρελαιοπώλων, κ.α. Οι “Skull & Bones” αποτελούν μέρος των illuminati.

Στην αδερφότητα, λαμβάνουν χώρα μυστικές μασωνικές τελετές, επικλήσεις και μαγεία. Τι ρόλο λοιπόν μπορεί να παίζει το φαινομενικά αθώο χειρόγραφο Voynich σε όλα αυτά; Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

 

Advertisements
This entry was posted in Μυστικισμός / Αλχημεία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s